Вчера варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия

...
Вчера варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия
Коментари Харесай

Митрополит Епифаний отговори на Митрофанова: Искат да ни заличат, но ние сме силни духовно

Вчера варненският и великопреславски митрополит Йоан, определен за наместник-председател на Светия синод, предсказа, че наличието на митрополит Епифаний може да " смути избрани хора ": 

" Руската черква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия - Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна специфичност, че има опция да участва човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е индивидът, който съставлява православната черква в Украйна - митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, само че ще участва. Това може да смути избрани хора, в случай че вземе присъединяване в опелото ". 

Както очакваше митрополит Йоан, реакция в действителност имаше. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова определи като голяма провокация наличието на украинския нравствен водач на поклонението в храм-паметника " Свети Александър Невски ".

" Това не е просто напрежение, а голяма провокация и по отношение на Българската черква в това число. Тяхната черква не е приета от Българската ", акцентира Митрофанова. 

Митрополит Епифаний отговори на думите ѝ по този начин: " За тях (бел. ред.: Русия) е доста мъчително, когато нашата Украинска православна черква влиза на интернационално ниво и има връзка с другите православни църкви ". 

" Руската страна употребява за своите цели съветската черква. Виждаме какви последици носи идеологията на съветския мир. Държавата агресор се пробва за заличи нашата страна и нашата черква, само че ние сме духовно мощни и ще продължим ", добави той. 

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната черква на Украйна. През 2019 година Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за даване на автокефалия на ПЦУ, макар че в продължение на стотици години украинската черква е подчинена на Московската патриаршия.

За да бъде приета за самостоятелна обаче, украинската черква би трябвало да бъде приета от всички останали православни църкви. Българската православна черква обаче към момента не го е направила.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР